Інсульт – це гостре порушення мозкового кровообігу, що викликає загибель мозкової тканини. Саме слово «інсульт» прийшло до нас з латинської мови та означає «удар».
У більшості випадків інсульт зустрічається в людей віком від 45 до 60 років, приблизно однаково як у чоловіків, так і в жінок. Але в останні роки різні дослідження фіксують зростання випадків ішемічного інсульту і в молодих людей – від 2,5% до 13% усіх діагнозів порушення мозкового кровообігу. Серед них чимало випадків, коли люди ставали після хвороби інвалідами чи навіть помирали.
Чому хвороба «помолодшала»?
Чималу роль у    молодому віці відіграють вроджені патології: спадкове підвищення згортання крові, схильність до тромбоутворення, неправильний розвиток сполучної тканини, судинні порушення.
Є низка захворювань, що провокують розвиток інсульту. На них хворіють, на жаль, і в молодому віці: атеросклероз, артеріальна гіпертензія, ішемічна хвороба серця, вади серця, миготлива аритмія. Наявність будь-якого із цих захворювань ще не означає обов’язкового виникнення інсульту, але за певних умов хвороба може перерости в мозкові пору

ІНСУЛЬТ БУВАЄ

  • Геморагічний інсульт

Геморагічний інсульт відбувається внаслідок розриву судини і крововиливи в мозкову оболонку. При цьому кров’ю під великим тиском зміщуються тканини головного мозку, а потім вона заповнює порожнечу. Такий процес веде до утворення кров’яної пухлини у головному мозку (внутрішньомозкова гематома).
Геморагічний інсульт найчастіше розвивається у віці 45–60 років, майже з однаковою частотою у чоловіків і жінок. Виникає зазвичай раптово, після хвилювання або різкої перевтоми, фізичного перевантаження. Інсульту передують припливи крові до обличчя, раптовий інтенсивний головний біль, блювання, бачення предметів  у червоному кольорі, розлади свідомості — від напівнепритомності до

  • Ішемічний інсульт

Ішемічний інсульт відбувається внаслідок закупорки судин головного мозку. Причинами цієї закупорки служать тромби, які утворюються в місцях звуження судин, або тромбоемболії, принесені з потоком крові, наприклад з серця. Також причиною такої закупорки можуть бути тривалі спазми судин.
Ішемічний інсульт частіше виникає в осіб старшого віку, хоча зустрічається і в молодих активних людей. У багатьох випадках вдається встановити зв’язок перших проявів з попереднім підвищеним фізичним навантаженням, впливом емоційного фактора, вживанням алкоголю та ін.
Ішемічний інсульт може статися в будь-який час доби, однак найчастіше — вночі чи на світанку. Він може розвиватися поступово протягом декількох днів, а може мати гострий перебіг. Ішемічному інсульту зазвичай передують певні порушення мозкового кровообігу. З’являється головний біль, запаморочення, похитування при ходьбі, слабкість або заніміння кінцівок, біль у ділянці серця і втрата свідомості, утруднення чи порушення мови.
На відміну від геморагічного, ішемічний інсульт розвивається повільніше, і людина, як правило, встигає помітити погіршення самопочуття та звернутися до лікаря зі скаргами на слабкість в руці чи нозі, запаморочення й нудоту, що дозволяє швидше зорієнтуватися і визначитися для надання негайної дієвої допомоги.

  • Транзиторна ішемічна атака (ТІА) – іноді її називають мікроінсультом – це короткочасний епізод появи симптомів, аналогічних тим, які виникають при інсульті. Причиною транзиторної ішемічної атаки є тимчасове зниження притоку крові до частини мозку. У більшості випадків ТІА триває менше п’яти хвилин.

Викликайте невідкладну медичну допомогу, навіть якщо симптоми хвороби починають зникати. Якщо у вас спостерігався епізод TIA, це означає, що судини, які йдуть до мозку, частково заблоковані або звужені, і ви маєте великий ризик розвитку інсульту зі значними пошкодженнями.

РУЙНІВНІ НАСЛІДКИ ІНСУЛЬТУ
Порушується кровообіг, ділянка мозку, що перестала постачатися, відмирає і вже не може виконувати своїх функцій, а це призводить до порушень мовлення, свідомості, координації рухів, зору, чутливості, паралічів. Прогноз для хворого багато в чому залежить від того, які відділи мозку постраждали і своєчасності звернення по медичну допомогу.
Якщо порушення кровообігу сталося у правій півкулі мозку, параліч і порушення чутливості виникають у лівій половині тіла. Коли уражена ліва частина мозку, ті ж явища спостерігаються у правій половині тіла. Найнебезпечніше місце локалізації інсульту — стовбур головного мозку: саме там знаходяться життєво важливі центри.

ФАКТОРИ РИЗИКУ
Багато факторів можуть збільшити ризик розвитку інсульту. Деякі з цих факторів також збільшують ризик розвитку захворювань серця. Фактори ризику інсульту включають:
Нелікована артеріальна гіпертензія.  На жаль, багато людей просто не знають рівня свого артеріального тиску. А статистика невтішна: на цю недугу в Україні хворіють 11,5 мільйона людей. Тобто інсульт загрожує кожному четвертому українцю.

  •  Наявність особистого або сімейного анамнезу інсульту, інфаркту або ТІА
  •  Вік 55 років і старше.
  •  Високий рівень холестерину – загальний рівень холестерину вище 5,2 ммоль / л.
  •  Куріння сигарет або пасивне куріння. Найагресивнішою й шкідливою звичкою людини залишається куріння. У зв’язку з цим у курців збільшене згортання крові, підвищується жорсткість артерій та швидше розвивається атеросклероз.
  •  Діабет.
  •  Надмірна вага (індекс маси тіла від 25 до 29) або ожиріння (індекс маси тіла від 30 і вище).
  •  Відсутність фізичної активності.
  •  Серцево-судинні захворювання, у тому числі серцева недостатність, вада серця, серцеві інфекції або порушення серцевого ритму.
  •  Використання протизаплідних таблеток або гормональної терапії, які включають естроген.
  •  Зловживання алкоголем – також безпосередній фактор ризику «мозкової катастрофи», що супроводжується підвищенням артеріального тиску, розвитком кардіоміопатії та порушенням ритму серця. Найбільш небезпечним є вживання неконтрольованих доз алкогольних напоїв.
  •  Використання наркотиків.

ОБСТЕЖЕННЯ ТА ДІАГНОСТИКА

Фізичне обстеження. Лікар розпитає вас або члена сім’ї про симптоми хвороби, час їх виникнення, ліки, які ви приймаєте, наявність травм голови, вашу особисту та сімейну історію хвороби. Він перевірить кров’яний тиск, прослухає серце та звуки (шуми) над сонними артеріями, що може вказувати на атеросклероз. Лікар може також використати офтальмоскоп для перевірки наявності ознак крихітних кристалів холестерину або тромбів в кровоносних судин в задній частині ока.

Аналізи крові. Аналізи крові дають важливу інформацію про те, як швидко згортається ваша кров, який є рівень цукру в крові, чи є у вас інфекція, який рівень основних хімічних показників крові, що є важливим для вибору методу лікування інсульту.

Застосовуються також новітні засоби діагностики: комп’ютерна томографія, магнітно-резонансна томографія,  ультразвукове дослідження сонних артерій,  артеріографія. ехокардіографія.

ЯК МОЖНА УНИКНУТИ «СУДИННОЇ КАТАСТРОФИ»?

Оскільки високий артеріальний тиск є основною причиною інсульту, потрібно постійно контролювати його перепади і вчасно вживати адекватних заходів. Світовий досвід останніх десятиліть показує, що завдяки лише самому контролю над артеріальним тиском вдалося знизити випадки інфаркту міокарда в людей, схильних до серцево-судинних захворювань, на 20 %, а інсульту — на 50 %.
Треба знати, що коли верхній показник (систолічний артеріальний тиск) постійно вищий за 140 або якщо нижній показник (діастолічний артеріальний тиск) постійно вищий за 90, — необхідно обов’язково проконсультуватися у лікаря.
Відомо, що куріння подвоює ризик інсульту. Якщо кинути палити, то ризик інсульту відразу почне знижуватися. Через п’ять років ризик розвитку інсульту в «колишнього» курця буде таким самим, як у людей, що не палять.
Варто знати свій рівень холестерину у крові. Збільшення вмісту холестерину підвищує ризик розвитку інсульту і, відповідно, зниження рівня холестерину (якщо він був підвищений) знижує ризик розвитку інсульту.
Змініть шкідливі звички на корисні, нехай здоровий спосіб життя стане вашим стилем. Варто знати, що щоденна прогулянка протягом 30 хвилин може суттєво покращити стан здоров’я і знизити ризик інсульту. Замість прогулянки можна вибрати будь-які інші види фізичної активності: велосипед, плавання, танці та ін.
Крім того, всім без винятку — як тим, що перенесли інсульт, так і схильним до інсульту — рекомендована дієта з низьким вмістом солі й жирів. Зменшуючи кількість солі й жирів у харчуванні, ви знизите свій артеріальний тиск і таким чином, що набагато важливіше, знизите ризик розвитку інсульту. Намагайтесь, щоб харчування було збалансованим, з переважанням фруктів, овочів, круп і помірною кількістю протеїнів.
Інсульт у більшості випадків є результатом проблем, пов’язаних із кровообігом (порушення в серці, артеріях і венах або крові, що тече по них). Наприклад, жирові відкладення, спричинені атеросклерозом чи іншими хворобами, можуть порушувати кровопостачання по артеріях, які несуть кров від серця до мозку. При блокаді цих судин може виникнути інсульт.
Ще на крок ближчі до інсульту так звані перехідні порушення мозкового кровообігу або транзисторні ішемічні атаки. Вони відрізняються від інсультів лише тим, що тривають кілька хвилин, рідше — годин, але не більше доби, і закінчуються повним відновленням порушених функцій.
Слід зазначити, що навіть найбільш схильна до інсульту людина може уникнути його за умови правильно організованої профілактики.
Запам’ятайте –  інсульт можна лікувати тільки в умовах стаціонару! При перших його ознаках  негайно викликайте швидку допомогу!